“Gevaarlijk goed in gevaarlijk goed”

tel.: 040 261 86 13

Schriftelijke instructies

De vervoerder behoort ieder voertuig wat gevaarlijke stoffen vervoert boven de vrijgestelde hoeveelheden (LQ, EQ en 1.1.3.6) te voorzien van schriftelijke instructies in een taal die de chauffeur kan lezen en begrijpen.


Op 1 januari 2009 zijn schriftelijke instructies geïntroduceerd volgens een nieuw model. Hiermee is de tijd dat de gevarenkaart door de afzender aan de chauffeur (in verschillende talen) werd verstrekt (voor elke gevaarlijke stof of groep van stoffen) voorbij.

De vervoerder is nu verantwoordelijk om de chauffeur schriftelijke instructies te verstrekken in een taal die de chauffeur kan lezen en kan begrijpen. De vervoerder moet zeker weten dat de chauffeur de instructies ook daadwerkelijk begrijpt en overeenstemming hiermee kan handelen.

Met de internationalisering van het vervoer geldt dat chauffeurs de Nederlandse taal niet altijd (volledig) machtig zijn. B&W stelt u de verplichte instructies kosteloos ter beschikking via onderstaande downloads.


Levering schriftelijke instructies

B&W-veiligheidsadviseurs kan u de schriftelijke instructies in alle gewenste talen in diverse oplages geplastificeerd toe laten komen. Indien u hierin interesse heeft, verzoeken wij u hiervoor telefonisch contact met ons op te nemen op telefoonnummer 040 261 86 13 of door ons contactformulier in te vullen. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.


Afdrukken schriftelijke instructies (altijd in kleur!)

Hieronder treft u de schriftelijke instructies aan in verschillende talen. Het staat u vrij deze instructies te downloaden en af te drukken (in kleur).

We streven er naar om de meest actuele versies op onze website aan te bieden.

Uiterlijk 1 juli 2017 moeten alle oude instructies (model 2011 en 2015) zijn vervangen door het nieuwe model (2017).


2017