“Gevaarlijk goed in gevaarlijk goed”

tel.: 040 261 86 13

Veilig werken met interne transportmiddelen, hef- en hijsmiddelen

binnen logistieke bedrijven en opslagfaciliteiten wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van interne transportmiddelen, hef- en hijsmiddelen. Het veilig werken met deze noodzakelijk hulpmiddelen is van groot belang.

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de veiligheid van uw personeel. Het werken met bijvoorbeeld de heftruck, meeneemheftruck, reachtruck, verrijker, elektrische palletwagen, kraan, containerheftruck of bovenloopkraan brengt risico’s met zich mee. Alle personeel dat gebruikt maakt van deze transportmiddelen moet geschoold zijn in het veilig werken hiermee.

B&W-veiligheidsadviseurs komt bij u op locatie om uw personeel te scholen. Misschien vraagt u zich af waarom wij de voorkeur hebben om de training op uw eigen locatie te geven, hieronder onze beweegreden om deze werkwijze aan te houden:

  • de cursisten werken met eigen transportmiddelen
    • waarom oefenen met een elektrische heftruck als er op het bedrijf met een dieseltruck wordt gereden?
  • de cursisten werken met de eigen goederen
  • de cursisten werken in de eigen omgeving

Natuurlijk kan de training ook op een externe locatie worden verzorgd.

Wilt u uw personeel laten scholen in het veilig werken met interne transportmiddelen, hef- of hijsmiddelen, neemt u dan vrijblijven contact op met B&W-veiligheidsadviseurs. Ook indien u vragen hebt, verzoeken wij u contact met ons op te nemen.

Alvast bedankt!

De inspectie sociale zaken en werkgelegenheid heeft onderzoek gedaan naar ongevallen binnen onder andere te transportsector. Uit dit onderzoek is gebleken dat er veel incidenten te wijten zijn aan ondeskundig gebruik en onvoldoende bewustzijn van de risico’s die verbonden zijn aan het werken met interne transportmiddelen.

Ieder jaar gebeuren er zo’n 1.700 ongevallen met heftrucks, waarvan enkele met een dodelijke afloop. Het gaat vaak om:

  • een aanrijding met een lopende collega.
  • een heftruck kantelt.
  • een ongeluk doordat de chauffeur een collega op de vorken van de heftruck laat meerijden.

Om het aantal ongelukken met heftrucks terug te dringen is het van belang dat zowel werkgevers en werknemers zich bewust zijn van de risico’s en de soms ernstige gevolgen daarvan. Zelf kunt u de risico’s beperken door maatregelen te treffen, zoals bijvoorbeeld:

  • het aanleggen van gescheiden rij- en looppaden;
  • het goed onderhouden van het materieel; en
  • het geven van gedegen instructies.